İlişki başlangıcından en erken 1 hafta sonra kanda, 2 hafta sonra ise idrarda yapılan gebelik testi ile kişiler gebe olup olmadıklarını anlayabilirler. İdrarda yapılan gebelik testinin güvenilirlik oranı %90 iken kanda yapılan BHCG testinin güvenilirlik oranı %100’dürİdrar testi negatif çıksa dahi gebe olduğunuz konusunda şüpheleriniz varsa mutlaka kanda BHCG baktırmanız gerekmektedir. Bu testler dışında hamile olabileceğinizi gösteren bazı belirtiler de mevcuttur. Fakat bu belirtiler her kişide gözlenmez ve bu belirtilerin olmaması hamile olmadığınız anlamına gelmez. Genellikle gözlenen gebelik belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
Adet Gecikmesi
Adet gecikmesi, gebeliğin en önemli belirtilerindendir. Yine de her adet gecikmesinde hemen hamilelikten şüphelenilmemelidir. Aktif cinsel hayatı olan kadınlarda adet gecikmesi hamilelik belirtisi olarak yorumlanır. Bu nedenle mutlaka bir gebelik testi yapılarak kişinin hamile olup olmadığı değerlendirilmelidir.
Kanama (Vajinal Akıntı)
Sperm ve yumurtanın döllenmesinden sonra embriyo rahme yerleşir. Bu da vajinal akıntı görülmesine sebep olur. Ayrıca bu belirti embriyonun rahme yerleşmesinden hemen sonra görüldüğü için erken hamilelik belirtilerindendir.
Göğüs ağrısı ve meme hassasiyeti
Göğüslerde değişiklik gözlenmesi erken hamilelik belirtileri arasındadır. Hamilelikte artan bazı hormon seviyeleri göğüslerde ağrıya sebep olabilmektedir.
Baş dönmesi
Metabolik değişikliklerden dolayı hamilelik süresince baş dönmesi görülebilir. Yine bu süreçte metabolik takibin yapılması önem taşır.
Yorgunluk ve uyuma isteği
Seviyesi artan progesteron hormonuna bağlı olarak kişilerde uyuma isteği görülebilir. İlk aylarda ortaya çıkan hamilelik belirtilerinden olması sebebiyle hamileliğin ilk 3 ayında anne adaylarında sürekli yorgunluk ve uyuma isteği görülebilir.
Mide ve sindirim problemleri
Hamilelik belirtileri arasında çeşitli mide ve sindirim problemleri de yer alabilmektedir. Hazımsızlık ve şişkinlik gibi durumlar hamilelik belirtileri arasında yer almaktadır.
Mide bulantısı
Mide bulantısı en sık görülen hamilelik belirtilerinden olsa da her zaman hamilelikten kaynaklanmayabilir. Hamilelikte mide bulantısı genellikle fizyolojik sebeplere bağlıdır ve ilk hamileliğini yaşayan kadınların yaklaşık 4’te 3’ünde görülmektedir.
Koku hassasiyeti
Hamilelik döneminde ortaya çıkabilen koku hassasiyeti mide bulantılarını tetiklemektedir. Hamilelik döneminde özellikle sigara, parfüm, yemek ve ağır ter kokuları, kadınları rahatsız ederek öğürme refleksini harekete geçirir ve mide bulantısına sebep olur.
Kabızlık
Gebelik belirtileri arasında sayılan sindirim problemleri kabızlığa da sebebiyet verebilmektedir. Çünkü gebelikte büyüyen uterus, bağırsaklara baskı yapabilir.
Sık idrara çıkma
Sık idrara çıkmak, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde görülen bir belirtidir. Bu durum hamileliğin 4. ayından sonra azalmaya başlasa da son dönemlerde bebeğin başının mesaneye baskı yapmasıyla tekrarlayabilmektedir.
Kasık ağrıları
Kasık ağrıları hamileliğin 4. ve 5. Haftalarında görülebilmektedir. Kasık ağrılarının sebebi embriyonun rahmin iç duvarına yerleşmesidir. Hamilelikte kasık ağrılarının olması beklenen bir durumdur fakat ağrıyla birlikte vajinal kanama da görülürse bu riskli bir durumdur. Bu durumda mutlaka doktor kontrolü yapılmalıdır.
Cilt problemleri
Ciltte bazı kısımlarda kahverengi lekeler görülmesi hamilelik belirtisi olabilmektedir. Bu lekeler genellikle göğüs uçları, kasık, karın ve göbek çevresinde görülmektedir.
Op. Dr. Çağdaş Özdemir
Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru
Gebelik ve riskli gebelik takibi