Hpv Nedir?
Aktif bir cinsel hayatı olan kişilerde görülme sıklığı yüksek olan bir virüstür ve bulaşıcıdır. Kişiden kişiye cinsel ilişki ve oral yolla bulaşabilen HPV virüsünün tipleri, özellikle serviks kanseriyle ilgilidir. Rahim ağzı kanseri vakalarının %99’unda HPV değeri pozitif çıkmaktadır.
HPV bulaştıktan sonra 2-3 ay içinde siğil oluşumları izlenebildiği gibi kanser oluşumların süresi 7yıla ulaşıp;süre kişiden kişiye değişebilir. Erkeklerde skrotum ve anorektal kanserlerin nedenleri arasında sayılabilmektedir.
HPV Tipleri Nelerdir ve HPV’ler Hangi Hastalıklara Sebep Olurlar?
Kanserle ilişkilendirilen ve ilişkilendirilmeyen olarak ikiye ayrılan genital HPV tipleri, aşağıdaki gibidir;
Yüksek Riskli HPV: Uterus ağzında kanser öncüsü lezyon olarak bilinen TİP 16-18 başta olmak üzere kansere yol açan bu grup, yüksek riskli HPV olarak bilinir. Karsinojenik HPV olarak adlandırılan TİP 16-18 haricinde, TİP 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 ve 82 de yüksek riskli HPV tipleri olarak bilinir.
Düşük Riskli HPV: Basit cilt lezyonlarına yol açan HPV’ler TİP 6-11 ‘dir. Düşük riskli HPV tiplerinin diğerleri ise 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72 ve 81 ‘dir.
Hangi HPV Tipi, Genital Siğillere Sebep Olur?
Cinsel temasla geçen bir hastalık olarak bilinen kondiloma yani genital siğile, HPV TİP6 ve 11 sebep olur. Ayrıca, 40-42-43-44-54-61-72-81-89’larda genital siğile sebebiyet verebilir.
Genital Siğil Nasıl Bulaşır? Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Ciltten, oral, anal ve genital cinsel temas ile bulaşan genital siğiller; oral seks yapıldığında ağız mukozasına bulaşabilir. Bulaşma sonrasında genelde ilk 8 hafta içerisinde ortaya çıkan genital siğiller, bağışıklık sisteminin durumuna göre bulaş sonrası daha erken ve ya geç zamanlarda görülebilir. Kadınlarda HPV virüsü, %40 dolaylarında bulaş olmasına rağmen siğil oluşumuna sebep olmayabilirler. Bağışıklık sistemi ile doğrudan ilişkili olan HPV’de 1/5 oranında agresif lezyonlar görülebilir.
Genital Siğilin Bulaşmasında Risk Faktörleri Nelerdir?
Erken yaşta ilişkiye girmek
Farklı partnerlerle cinsel deneyimler
Korunmasız cinsel ilişkiler
Cinsel ilişkiyle bulaşan enfeksiyonlara daha önce yakalanmış olmak
Bağışıklık sistemi zayıflığı gibi çeşitli risk faktörleri, genital siğilin ortaya çıkma ihtimalini daha da arttırmaktadır.
HPV Enfeksiyonu Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?
Human papilloma, vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilir. Anatomik olarak açıklamak için kadın ve erkeğe göre HPV’nin görülebileceği yerleri aşağıda detaylandırdık.Kadınlarda;
Perianal bölge
Vajina
Dış genital bölge
Serviks
Erkeklerde;
Perianal bölge ve dış genital bölge
Genital Siğilin Tanısı Nasıl Konulur?
Genital siğiller, genital mukozadan kaynaklanan papüler yapılar olarak bilinir. Genelde şikayet oluşturmayan genital siğiller, bulundukları yer ve boyut sebebiyle kaşıntı yada ağrıya sebep olabilirler. Genital siğil teşhisi genelde klinisyen tarafından gözle muayene ile konulmaktadır. İncelemeler esnasında siğil;
Şüphe varsa
Standart tedavilere yanıt vermiyorsa
Tedavi esnasında da ilerliyorsa
Lezyonu tipik değilse
Renkli, şişkin ve yaralı görünümde ise
Hastanın bağışıklık sistemini baskılanmışsa biyopsi ve servikal kolposkopi ile tanı yapılmalıdır.
Genital Siğilin Tedavisi Nasıl Yapılır?
HPV’den kaynaklanan genital siğillerin tedavisi medikal ve cerrahi yöntemler ile yapılmaktadır. Medikal tedavilerin yetersiz kalacağı siğiller için cerrahi tedaviler kesin çözüm sağlayabilir.
Cerrahi Tedaviler
Elektrokoterizasyon
Elektrokoterizasyon ile tek seferde “kalıcı” olarak yok edilebilen siğillerin tedavisinde lokal anesteziye başvurulur. Koterize edilen alanlarda iz kalma ihtimali yok denecek kadar azdır ve 20 gün sonra iyileşme görülür.
Kriyokoter
Lezyonları doğrudan yok etmeyi hedefleyen kriyokoter, dondurma işlevi görür.
Laser
Lezyonların lazer ışınları ile yok edildiği bu yöntemde, diğer cerrahi yöntemler gibi başarı sunar.
HPV Testi ile Tanı
Anogenital siğilin varlığı klinik muayene ile tespit edilebilirken ;atipik yani normal dışı görünümü olan vakalarda histopatolojik inceleme gerekebilir. Alınan doku örneğinde, eş zamanlı olarak HPV tipi değerlendirilebilir. PCR ile HPV-DNA varlığına bakıldıktan sonra net sonuç belirlenebilir. Erkekte de yine PCR test ile üretral sürüntü alınır ve HPV’nin varlığı değerlendirilebilir.
Hpv Aşısı İle Hpv’den Korunun!
Profilaktik özelliği sebebiyle virüsle karşılaşılmadan önce yapılması gereken bir aşı olan HPV aşısı, güvenli bir aşıdır. Canlı virüs içermeyen ;cinsel aktivite öncesinde ve çocukluk dönemlerinde bile uygulanması önerilen HPV aşısı, genelde 3 doz olarak yapılır. Türkiye’de isteğe bağlı olarak uygulanan aşılardandır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru