Message Icon
E-mail
info@cagdasozdemir.com
Phone Icon
Telefon
0 (224) 999 69 89
idrar kaçırma nedenleri

İdrar Kaçırma (İDRAR İNKONTİNANSI)

İdrar Kaçırma Nedir?

Hastayı , sosyolojik ve psikolojik olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Kadınlarda idrar kaçırma durumu ise genelde idrar torbalarında yaşanan deformasyonlardan dolayı meydana gelebilmektedir.

İdrarın üretildiği böbreklerden idrarı üreterler alır ve idrar torbasına aktarır. İdrar torbasında idrarı toplayan üretra ise, idrar yolu ile idrarın vücuttan atılmasını sağlar. Üretranın etrafındaki kasların gevşemesi ve idrar torbasının kasılması ile “idrar yapma” döngüsü tamamlanır. Ancak; bu döngü içerisinde meydana gelebilecek herhangi bir durum, idrar kaçırmaya sebep olur.

İdrar Kaçırmanın Sebepleri Nelerdir?

Kadınlarda idrar kaçırma problemi, tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Kısa süreli olabileceği gibi uzun süreli de seyredebilen idrar kaçırma şikâyetinin tedavisi, idrar kaçırmanın sebebine göre yapılır.

İdrar Yolları Enfeksiyonu

Enfeksiyona bağlı olarak gelişen idrar kaçırma şikâyeti sıkça görülmektedir. Sistit olarak da bilinen idrar yolu enfeksiyonu söz konusu olduğunda “ idrar kaçırma” normal karşılanabilir.

Sarkma

Karnımızın alt kısmında yer alan organları, destek dokular ve kaslar sabitlemektedir. Fakat destek doku yâda kasların, “yaşlanma” yâda “esneyebilme” olduğunda “organ sarkmaları” meydana gelebilir. Üretra, idrar torbası ve diğer organlar gibi rahmi destekleyen dokularda / kaslarda zayıflamaya bağlı olarak idrar kaçırma ile karşılaşabiliriz.

İdrar Yolları Anormallikleri

İdrar yollarından vajinaya “normal” olmayan bir şekilde açılan fistül, idrar kaçırmanın başlıca sebepleri arasında gösterilebilir. Doğum, radyasyon tedavisi, sinir /kas hastalıkları ve karnın alt bölgesine yapılan ameliyatlar sonrasında “fistül” oluşumu görülebilir ve bu idrar yolları anormalliklerine sebep olabilir.

İdrar Kaçırmaya Sebep Olabilen İlaçlar

İdrar söktürücü gibi etken maddeye sahip ilaçlar sebebiyle “idrar kaçırma” yaşanabilir.

Nasıl Teşhis Edilir?

İdrar kaçırma şikâyetiyle ilgili doktorunuza başvurduğunuzda , tıbbi öykünüzü ,kronik hastalıklarınızı ve kullandığınız ilaçlar daha sonra da “idrar yapma” alışkanlıklarınızı sorgulayacaktır. İdrar kaçırma günlüğü başta olmak üzere çeşitli tahlil ve tetkikler de talep edebilen doktorunuz, idrar kaçırma şikâyetinizin altında yatan sebebi bularak , tedavinizi planlayacaktır.
İlk olarak, idrar yolu enfeksiyonu olasılığını ve olası şeker(diyabet) hastalığınızı dışlamak için tetkiklerinizi isteyen doktorunuz, idrar torbanızın ne kadar iyi boşaldığını görmek için çeşitli testler de yapacaktır.
Muayene esnasında “idrar torbanız dolu “ ise, yine doktorunuz birkaç kez öksürmenizi isteyecektir.İdrar torbanıza verilen bir boya ile idrar kaçırmanız da tespit edilebilir.
Sistoskopi ve ürodinami(işeme testi) yaparak idrar kaçırmanın kesin tanısı konulabilir.

İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar kaçırmanın tedavisi, sebebin tespitiyle yapılabilir. Örneğin; idrar kaçırmanıza idrar yolu enfeksiyonunuz sebep oluyor ise ilk olarak idrar yolu enfeksiyonunuzu giderecek ilaç tedavisi alırsınız. Ancak, idrar yollarında yâda torbasında görev alan kasların zayıflaması ile idrar kaçırma şikâyeti yaşanıyorsa; tedavi de kasların güçlendirilmesi amaçlanır. Bu nedenle, kasların güçlendirilmesi için fizik tedavi ile birlikte tedavi sağlanabilir.
Günde 1-2 kez vajinaya yerleştirilen idrar kaçırmayı engelleyen araç; kasların kasılmasını sağlar. Bu çözüme ek olarak, “kasların spazmını kontrol altında tutmayı” sağlayan ilaçlar da hastaya reçete edilebilir.
En önemli idrar kaçırma tedavilerinin başında beslenme alışkanlıklarını değiştirmek geçiyor.Özellikle üretra sfinkterini gevşeten sigara içilmesi sona erdirilmelidir.Acı,baharat,sirke ve turşu gibi yiyeceklere ara verilmelidir.
Davranışsal terapi olarak Kegel egzersizleri ve mesanenin sık sık boşaltılması önerilmektedir.
Yukarıda belirtilen tedavilerden yanıt alınamazsa cerrahi seçenekler tercih edilebilir.

TOT (Transobturator tape ) /TVT(Transvezikal Tape-Sling) Ameliyatı

Kadınlarda başta zor doğum yapmak, iri bebek, rahîm ameliyatları gibi birçok sebepten ötürü meydana gelebilen idrar kaçırma şikâyeti, o bölgedeki “bağ dokuların ve kasların” zayıflaması sonucunda oluşur.

Tot (Trans Obturator Tape) Sling – Askı Ameliyatı Nedir?

Spinal anestezi ya da sedasyon altında yapılabilen TOT /TVT ameliyatı; stres tipi idrar kaçırma şikâyetine “kesin “ çözüm sunabilen bir ameliyattır. Ancak, doktorun öngörmesi halinde 1ya da 2 gece hastanede kalmanız olağan bir durumdur.

Tot (Trans Obturator Tape) /TVT(Transvezikal Tape-Sling)Ameliyatı Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sürer?

Mesane etrafındaki zayıflamış dokuların güçlendirilmesi prensibine dayanan TOT/TVT ameliyatı, idrar kaçırmayı engellemek için yapılır. Bağ dokularının ve kasların güçlendirilmesinin amaçlandığı TOT/TVT ameliyatında, sentetik yapıda bir destek şeridi kullanılır. Her iki bacağın iç tarafından ve mesanenin etrafından geçirilen bu sentetik şeridi vücudun kabul etmemesi gibi bir durum olmamaktadır.
Vajende yer alan idrar çıkış yerinin 1 cm aşağısına atılan bir kesi ile yapılan TOT/TVT ameliyatı, 15-20 dakika kadar sürer. TOT/TVT ameliyatı sonrasında ise dikiş alınmasına gerek yoktur, zira kendinden eriyen dikişlerle ameliyat yeri dikilmektedir.
TOT/TVT ameliyatı sonrasında iyileşme ise hemen gerçekleşir.

TOT /TVT Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Pelvik ağrı
Cinsel ilişkide ağrı
İdrar torbası yaralanması
İşeme disfonksiyonu
Damar yaralanması
Vajinal yama erezyonu gibi çeşitli riskleri bulunan TOT/TVT ameliyatını tecrübeli doktorlar yaptığı zaman “risk yok “ denecek kadar aza iner.

Hamilelikte Tot /TVT Ameliyatı Nasıl Yapılır?

TOT/TVT ameliyatı, hamile kişiler için uygun bir ameliyat değildir. Bu nedenle, doğum yaptıktan sonra TOT/TVT ameliyatı düşünülmelidir.

TOT /TVT Ameliyatı Başarı Oranı Nedir?

İdrar kaçırma şikâyeti için yapılan TOT/TVT ameliyatının başarısı %60-80 arasında değişiklik gösterebilir.

TOT/TVT Ameliyatı Ardından Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Konular Nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi enfeksiyon, TOT/TVT ameliyatı sonrasında da görülebilir. Bu nedenle, TOT/TVT ameliyatı sonrasında kişisel hijyene dikkat edilmeli ve doktorun vereceği ilaçlar önerildiği şekilde kullanılmalıdır. Ameliyat sonrası medikal tedavi tedaviye belli bir süre eklenebilir.
Ağır kaldırma, kabız olma gibi durumlarda TOT/TVT ameliyatı sonrasında problemlere neden olabilir. Bu nedenle, karın içi basınç artışına yol açan durumlara dikkat etmek gerekir.

TOT/TVT Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Girilir?

Vajina yoluyla yapılan TOT ameliyatı sonrasında “vajina” kendini yeniler. Bu nedenle, 1.5 ay gibi bir süre boyunca cinsel ilişkiye girmek “enfeksiyon ve hastalık” açısından risk taşır.

 

Op. Dr. Çağdaş Özdemir

Bursa  / Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru

Bir yanıt yazın