Message Icon
E-mail
info@cagdasozdemir.com
Phone Icon
Telefon
0 (224) 999 69 89
kürtaj bursa

Küretaj ( Kürtaj ) Nedir, Nasıl Yapılır?

Küretaj ( Kürtaj ) Nedir?

Yaşamı tehlikeye atan ve istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması konusunda küretaj (kürtaj), Türkiye’de yasal olarak yapılan bir işlemdir. 10.haftaya kadar “isteğe bağlı” olarak gerçekleştirilebilen küretaj işlemi için her iki çiftin de imzası gerekir.
Küretaj yani “kazımak “kelimesinden; günümüze ”küretaj (kürtaj)” olarak aktarılan “gebeliği sonlandırma” işlemi, halk arasında “ çocuk aldırma, bebek aldırma” gibi tabirlerle de bilinmektedir. Uterus içerisinde tutunan ve yerleşen gebelik materyalinin çeşitli yöntemlerle kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından “vajina dışarısına” alınmasına ise küretaj denir.

Küretaj (Kürtaj) Neden Yapılır?

“İstenmeyen gebeliklerin” sonlandırılması hakkı ise 10.haftaya kadar, evli çiftlere ve bekar kadınlara verilmektedir.
Birlikteliklerini “bebekle” taçlandırmak isteyen her çift ; “bebek sahibi” olmak için bir takım hazırlıklar yapar ve “bebek sahibi” olacakları andan itibaren büyük bir mutluluk yaşarlar. Ancak, “bebekte oluşan anomaliler” yada “düşüğün oluşması” sonucunda ne yazık ki küretaj işlemi gerekebilmektedir. Çocuğun hastalıklı yada engelli doğacağının kesinleştiği durumlarda ise “anne ve baba” adaylarına; 10.haftadan sonra da izin verilerek” küretaj işlemi” yapılabilir.
Bebeğin anne karnında herhangi bir sebepten ötürü ölmesi yada gelişmesinin çok yavaş olması durumunda “küretaj”, gebelik hangi haftada olursa olsun yapılabilir.
Anneyi tehdit eden durumlar içinde küretaj sıklıkla uygulanır ki; yasal düzenlemeler içinde “annenin hayatı”, fetüsün hayatından önce gelmektedir. Zaten, annenin hayatı sonlandığı zaman “bebeğin de doğal olarak yaşam kaynağı” kesilecek ve ölecektir.
Gebeliğin sonlandırılması haricinde de “küretaj (kürtaj)” işlemi, rahmin kazılarak tespit edilmesi sağlanan hastalıkların araştırılmasında kullanılabilir.

Küretaj (kürtaj) Nasıl Yapılır?

İşleme karar veren çiftlerin “yazılı onayı” sonrasında küretaj (kürtaj) işlemi yapılırken, “bekar bir kadının” sadece “kendisinin imzası”  yeterli olacaktır. Küretaj (kürtaj) olmak için “yasal” süreyi aşmadıysanız, küretaj randevusu alarak doktor muayenesine gidebilir ve daha sonra küretaja hazırlık yapabilirsiniz. Ancak, yasal süreyi aştıysanız ve yukarıda bahsedilen “küretaj olmak için şartlar” sizde mevcut ise “küretaj “ işleminiz doktorun kararı sonrasında yapılır.
Küretaj başlamadan önce “gebeliğin mevcut durumu” değerlendirilir ve küretajın yapılmasına “engel” olacak bir durum yok ise genel anestezi yada lokal anestezi uygulanır. Jinekoloji masasında yapılan küretaj işlemi esnasında hiçbir ağrı sızı hissetmeden ortalama 15-20 dakika içerisinde “gebeliği sonlandırmak” mümkündür.
Küretaj “vakum aspirasyon” yöntemiyle yapılmaktadır. Bu nedenle, küretaj olmadan önce hangi teknikle küretaj olacağınızı öğrenmeli ve olası riskleri doktorunuzla görüşmelisiniz.

 

Op. Dr. Çağdaş Özdemir

Bursa Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

VM Medical Park Bursa Hastanesi

Bir yanıt yazın