Myom Nedir?
Myom, uterus düz kas hücrelerinden köken alan iyi huylu kitlelerdir. Pelvik bölgede en sık görülen kitleler myomlardır. Milimetrik çapta olabileceği gibi bütün karın boşluğunu kaplayacak bir büyüklükte de olabilir.
Myom Kimlerde Görülür?
35 yaş üstü kadınların %20’sinde saptanmaktadır. Ailesinde myom öyküsü bulunması myom görülme sıklığını 3 kat artırır. Doğurganlık dönemi en belirgin oldukları ve maksimum büyüme gösterdikleri dönemdir. Menopoz dönemi ve sonrasında ise küçülme evresine girerler.
Myom Tipleri Nelerdir?
Yerleşmiş oldukları tabakaya göre sınıflandırılan miyomlar, uterusda yada rahim ağzında görülen kitlelerdir. Çeşitlerine göre miyomların tedavisi ise farklı seçenekler değerlendirilerek yapılabilir.
Subseröz miyomlar: Rahmin dış tabakasında yerleşen miyom
İntramural miyomlar: Rahmin orta tabakasına yerleşen miyom
Submüköz miyomlar: Rahmin iç tabakasında yerleşim gösteren miyom
Saplı miyomlar: Rahmin dışına doğru büyüme gösteren miyom
Parazitik miyomlar: Karın içine ve rahmin dışına doğru yerleşen miyom
Belirtileri Nelerdir?
Myomun büyüklüğü ve yerleşimine göre belirtiler değişebilmektedir. En sık karşılaşılan belirti düzensiz adet kanamasıdır. Myomun büyüklüğü ve yerleşim yerine göre alt karında basınç hissi, kabızlık, idrar yapmada güçlük gibi şikayetler oluşabilir. Sürekli, geçmeyen ağrı, adet sancısı, cinsel ilişki esnasında ağrı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Miyomlar gebelikte ;
Erken doğum riskine
Gebelik döneminde kasıkta ve pelviste şiddetli ağrının hissedilmesine
Bebeğin uterusa yerleşmesine
Gebelikte düşüklere
Kasık ağrıları ve aşırı adet kanamalarına
Tüp bebek tedavisinde implantasyon başarısızlığının tekrarına sebep olabilirler.
Myomların tanısı yapılacak jinekolojik muayenede ultrasonografi ile tanı konulabilir.Çoklu myomların tam yerleri ve büyüklüklerini saptamak amacıyla MRI (manyetik rezonans görüntüleme) kullanılabilir.
Çocuk istemi olan hastalarda uterus iç tabakasının durumunu ve şekil düzensizliklarını değerlendirmek amacıyla sonohisterografi ve histerosalpingografi (rahim filmi) yapılması, tanı ve tedavi amaçlı kullanılabilecek ek görüntüleme yöntemleridir.
Myom Tedavisi
Myomların tedavisi; myomun büyüklüğüne, yerleşim yerine ve hastanın şikayetlerine göre değişmektedir.
Hiçbir şikayete sebep olmayan ve rutin jinekolojik muayene esnasında tesadüfen saptanan myomlarda tedaviye gerek yoktur. Bu tür myomlar başlangıçta 3 aylık aralıklarla takip edilir. Eğer boyutlarında bir değişiklik, büyüme yoksa takip aralıkları arttırılabilir.
Myomların tedavisinde asıl tedavi cerrahidir. Çocuk istemi olan ve genç hastalarda myomektomi (myomun ameliyatla çıkartılması) ilk seçenektir. Myomun yerleşimine göre laparoskopi (kapalı yöntem), histeroskopi (uterus içine kamera ile girilmesi) ya da laparotomi (açık yöntem) ile ameliyat gerçekleştirilebilir.
Myomektomide sonrasında; myomların yeniden oluşma ihtimali bulunmaktadır. TBu nedenle 40 yaş üstü hastalarda, çocuk istemi olmayan hastalarda myomun kesin tedavisi histerektomi yani rahmin alınmasıdır.
Histeroskop sayesinde de miyomların tanısı rahatlıkla konabilir. Diagnostik histeroskopi ile rahmin içini değerlendirilir ve rahîm içindeki miyom vb. patolojilerin hepsi temizlenebilir.
Hangi Miyomlar Alınmalıdır?
Şikâyetlere ve neden olduğu olgulara göre miyomların hangilerinin alınması gerektiği belirlenebilir. Bir myom;
Büyüyorsa
Kanama ve ağrı gibi şikâyetlere sebep oluyorsa
Sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı yaratıyorsa
Demir eksikliği anemisine sebep olduysa
Gebeliğe engel oluyorsa
Düşüklere sebep oluyorsa
Halsizlik, yorgunluk gibi hayat kalitesini bozan durumlara sebebiyet veriyorsa cerrahi yöntemlerle alınabilir.
Laparoskopik Myomektomi – Histeroskopik Myomektomi Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Rahîmde yâda rahîmdeki diğer bölgelerde oluşan miyomların alınması gerektiğinde yapılacak ameliyat, miyomektomidir. Laparoskopi ve histeroskopi ile yapılabilen miyomektomi ameliyatı, gerekli olduğu durumlarda açık ameliyata döndürülebilir.
Miyom;
Rahîm ve uterusun dışına doğru büyüdüyse
Rahîm dokusu içine gömüldüyse ( intramural miyom); laparoskopik myomektomi yani kapalı miyom ameliyatı planlanabilir.
Op. Dr. Çağdaş Özdemir
Bursa Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı