Message Icon
E-mail
info@cagdasozdemir.com
Phone Icon
Telefon
0 (224) 999 69 89
vajina enfeksiyonu

Vajinal Enfeksiyon ve Vajinal Hijyen

Vajinal Enfeksiyon

Vajina bölgesinde yer alan iltihaplanmalara “vajina enfeksiyonu” denir.  Çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilen vajinal enfeksiyon tedavi edilmez ise kısırlığa kadar gidebilen ağır bir tablo çizebilir.

Vajinal Enfeksiyon Nedir?

Bir kadının hayatında “karşılaşması” olağan olan bir hastalık olarak adlandırılan vajinal enfeksiyon, vajinanın iltihaplanmasıdır.

Vajinal Enfeksiyonun Sebepleri Nelerdir?

Vajinal enfeksiyona sebep olabilen durumlar arasında;
Dar ve sıkı sentetik giysilerin tercih edilmesi
Hamileliğin başlangıcı
Şeker hastalığına sahip olmak
Doğum kontrol hapının kullanımı
Vajinal duş yada vajinal kremlerin sık kullanılması
Bağışıklık sisteminin zayıf olması sayılabilir.
Vajinal enfeksiyonların sık görülmesinin sebepleri ise aşağıda daha detaylı olarak aktarılmıştır.
Prezervatifi Değiştirmemek
Hamilelikten ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak amacıyla kullanılan prezervatif, yapısı gereği daima “mikropları” barındırır. Bu nedenle, bir kez kullanılan bir prezervatifi yıkamak sureti ile tekrar kullanmak; enfeksiyonlara sebep olabilir.

Antibiyotikler

Antibiyotikler, günümüzde bakterileri öldürmek amacıyla reçete edilmektedir. Birçok antibiyotik çeşidi aynı zamanda faydalı bakterileri de öldürecektir. Bu nedenle, vajina bölgesinde “faydalı bakterilerin” yok olması ile birlikte bakteriler, vajina içerisinde yayılacak ve enfeksiyona sebep olabileceklerdir.

Hormon Değişimleri

Hormon değişimleri, vajinal enfeksiyonunun ana sebeplerinden birisidir. Hormonal tedavi esnasında yada menopoz dönemlerinde görülen vajinitin sebebi, hormonal değişimlerdir.

Sentetik İç Çamaşırı Giymek

Nemli, sıcak ve kapalı bölgelerde bakteriler yaşar ve üremeye devam ederler. Bu nedenle; sentetik iç çamaşırlarından ve dar giysilerden uzak durmak, vajinite yakalanmamak için önemli bir adımdır.

Yüksek Kan Şekeri Seviyesi

Maya mantarları ile yüksek kan şekeri seviyeleri ile doğrudan bir ilişki vardır. Yağlı ve bol şekerli beslenme düzenine sahip bir kadının tekrarlayan vajinit rahatsızlığı olduğu bilinmektedir.

Vajinal Enfeksiyon Türleri Nelerdir?

Her bir farklı vajinal enfeksiyon bir sebepten ötürü meydana gelir ve farklı tedavilerle yok edilirler.

Vaginomikoz veya mantar enfeksiyonu

Kandida mantarının sebep olduğu vaginomikozun (vaginal kandidiyazis) varlığında; yoğun bir vajinal akıntı, vulvada kızarıklık ve kaşıntı şikayeti görülür.

Bakteriyel vajinozis

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların gelişme riskini arttıran bakteriyel vajinozis, doğurganlık çağlarında daha sık görülür.
Balıksı kokan bir akıntı
İdrarınızı yaparken yanma

Trikomonas vajiniti

Mikrobik bir ajanın sebep olduğu trikomonas vajiniti, cinsel ilişki yoluyla yayılır. Küf kokusu, vajinal yanma, yeşilimsi akıntı gibi çeşitli belirtiler veren trikomonas vajiniti, antibiyotikler ile tedavi etmek mümkündür.

Chlamydia

Chlamydia, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon çeşididir. Genital bölgede aktif olarak kendini “kötü koku ve akıntı” ile gösteren Chlamydia’da akıntının rengi, beyazdır.

Virüsten kaynaklı vajinal enfeksiyon

Herpes simpleks virüsünden kaynaklanan bu enfeksiyon türünde, vajinada tahriş ve yaraya dönüşen kabarcıklar görülür.

Vajinal Enfeksiyonlar Nasıl Tedavi Edilir?

Kötü koku, idrarda yanma, kaşıntı ve yara ile kendini belli eden vajinal enfeksiyonun tedavisi, iltihabın türüne göre yapılmalıdır.
Kadınlar; anatomik yapı gereği “enfeksiyon ve hastalıklara” karşı, daha açık ve korunmasız” olabilmekteler. Çeşitli sebeplerden ötürü karşılaşılan vajinit, tedavi edilse dahi “yeniden” oluşabilmektedir. Bu nedenle; üreme sistemlerine sıçramadan tedavi edilmesi gereken kadın hastalıkları listesinde yer alan vajinit problemi, mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından incelenmeli ve gerekli tedavileri yapılmalıdır.

 

Op. Dr. Çağdaş Özdemir

Bursa Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru

Bir cevap yazın